İşlenmiş Ette Kanser Riski















Fransa'nın Lyon şehrinde bulunan Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu'nun (UKAK) 26 Ekim 2015 tarihinde bir basın bülteni ile işlenmiş eti Grup 1 ,kırmızı eti ise Grup 2A karsinojenik ajan sınıfına aldığını açıkladı.

Kırmızı et yüksek biyolojik değeri olan proteinler, B vitamini, demir(serbest ve hem demir) ve çinko gibi önemli elementler açısından zengin bir besin kaynağıdır.Hayvanın cinsine,yaşına,cinsiyetine,beslenme durumuna ve kesilme şekline bağlı olarak kırmızı etin yağ içeriği de değişir.

Etin çeşitli şekillerde işlenmesi sonucunda,karsinojen oldukları iyi bilinen N-nitrizo bileşikleri(NNB) ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) gibi kimyasallar ortaya çıkabilir.Ayrıca etin lezzetini artırmak ve sindirimini kolaylaştırmak için pişirilme sırasında da başka karsinojen maddeler heterosiklik(HAA) ortaya çıkabilir.

Çalışmalarda çok yüksek sıcaklıklarda pişirilen etlerde (kızartma,ızgara,mangal veya barbekü)bu kimyasalların en fazla miktarda olduğu bildirilmiştir.Günde 50 gram işlenmiş et tüketen birinde kansere yakalanma riski %18 oranında olduğu ortaya kondu. Küresel boyutta; işlenmiş et tüketimin 34 bin kanser sonucu ölümden ,kırmızı et tüketiminin ise  50 bin kanser sonucu  ölümden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Tabii bilinçli bir şekilde et tüketmelisiniz.Sağlığınız için haftada 500 gram kırmızı eti günlere bilinçli bir şekilde bölerek yemelisiniz. Dikkat etmeniz gereken yediğiniz etin işlenmemiş olması.Pişirme koşullarınız da ızgara gibi doğrudan ateşle temas,barbekü gibi çok yüksek sıcaklıkta pişirme veya kızartma gibi etin besin değerini öldüren yöntemler olmamalı.Sağlıklı bir besini size zarar veren bir düşman haline getirmeyin.Sağlığınıza dikkat edin.

Google+'da Paylaş

Yazar Unknown

Yazar Hakkında bilgi yazılacak
    Blogger Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder